Kritika
Kritika
Opera gyerekeknek: Mozart - Varázsfuvola PDF Nyomtatás E-mail
Bárd Noémi Polli - 2013. 11. 11. 12:45:45
   

 

A Holdvilág Kamaraszínház izgalmas bemutatóra készül: operát adnak elő gyerekeknek. A kicsik maguk lehetnek Papagenók és Papagenák. Koltai Judit művészeti vezetőt kérdeztük.

November végén tartják Mozart Varázsfuvolájának bemutatóját a Holdvilág Kamaraszínházban. Az előadás más lesz, mint elsőre hihetnénk: meseopera készül direkt gyerekeknek, egy felvonásban, fiatal operaénekesek közreműködésével, Petyi János rendezésében. A Holdvilág Kamaraszínház fő profilját ma a gyerekelőadások jelentik. A friss produkció kapcsán Koltai Juditot kérdezte a Mix Online, aki a Holdvilág Kamaraszínház színésznője, rendezője és művészeti vezetője egy személyben.
- Hogyan képzeljük el ezt a Varázsfuvolát?

- Izgalmas feladat vár a fiatal énekesekre. Nemcsak a műfaj megszerettetése a cél, hanem az is, hogy a mesében lehetőséget kaphassanak a gyerekek az aktív részvételre. Reményeink szerint a szereplőkkel közösen keltik majd életre a történetet. Az előadás egy felvonásos lesz, és már öt éves kortól ajánljuk, hiszen a Varázsfuvola ugyanúgy egy mese, mint bármely másik, csak ebben többet énekelnek… A felnőttek talán csodálkoznak, hogy operát játszunk kicsiknek, de a gyerekek nem elvárásokkal ülnek be a színházba. Nem alakult ki még bennük „az opera nehéz műfaj”- reflex… Reméljük nem is fog. Talán ehhez segíthet ez az előadás is.
-A kis társulatok manapság igencsak szűkös anyagi keretből gazdálkodnak. Igaz ez a Holdvilág Kamaraszínházra is?
-Sajnos igen. 3 éve nem emeltünk árat, a 2012-ben kapott összes támogatás viszont a harmada volt a 2011-ben kapott támogatásnak. Az előadások színvonalán – a  visszajelzések alapján nyugodtan mondhatom – ez szerencsére  nem érződik. A közönség a nehezedő körülményekből természetesen nem vehet – s reméljük nem is vesz – észre semmit. Esetleg annyit, hogy kevesebb a bemutatónk… A fő problémát egyébként abban látom, hogy túl sok energiát pazarolunk el a pénzért folyó küzdelemben, s így az alkotásra kevesebb jut. S mert nincsenek menedzsereink, - miből is lennének - a színészek, az alkotók maguk igyekeznek lobbizni.  Ebben viszont nem vagyunk igazán jók…
-Ennek ellenére a Holdvilág Kamaraszínháza a következő évadban ünnepli fennállásának 20. évfordulóját.
- Igen, 1995-ben indultunk, most kezdjük a 19. évadunkat. Nehéz időszakon vagyunk túl, hiszen tavaly ősszel költöztünk át a XVI. kerületből a XIII. kerületbe, s ezzel a gyerekközönségünk egy részét elvesztettük. Viszont alig töltöttünk itt 1 évadot, és máris több a bérletesünk, mint tavaly egész évadban volt! Úgy tűnik előadásainknak előbb-utóbb híre megy… Naná, hogy bízom a jövőben!

 
Óz! Varázsló! - Kritika PDF Nyomtatás E-mail

Óz! Varázsló! Az Örs vezér téren túl, még a Körvasút-soron is túl, de a Szilas-patakon innen van egy hely, a Holdvilág Kamaraszínház. Koltai Judit társulatának az utóbbi időben a szokásosnál is keményebben kell küzdenie a fennmaradásért, hasonlóan alternatív társaihoz. Pedig itt aztán, a kertváros közepén, közel s távol nincs alternatíva. A néhai Világ moziban több mint másfél évtizede működő színház jelentős helyi kulturális erőt képvisel, a klasszikus gyerekdarabok mellett időről-időre figyelemre méltó felnőtt előadásokat is műsorra tűznek. Családias a hangulat, a környékbeli óvodás és iskolás csoportok bérlettel érkeznek, bidres-bodros lánykák a színpad előtt billegnek, az igazgató asszony pedig előadás előtt beül a pénztárablakba, és jegyet árul. A legújabb bemutató az Óz! Varázsló! című zenés mesejáték, az ő rendezésében. Albert Péter eredeti módon írta át a számtalan feldolgozást megért történetet: Dorka születésnapja a keret, ez adja az apropót a társadalmi szatírához, amelyben felvonulnak a 30-as évekbeli, isten háta mögötti kansasi farm lakói, akik azonban kis magyar valóságunkból is ugyancsak ismerősek, és a későbbiekben, a „viharos álomban” saját karakterüknek megfelelő szerepben térnek vissza. A férje által gyakran letromfolt, túlcsorduló Émy néni a Szalmababa (Kókai Andrea), a kérges-macsó Anry bácsi a Pléhpofa (Máté Krisztián), Leon, az önbizalomhiányos cowboy a Félős Sörényes (Kókai János) figurájában tűnik fel. A helyi tanítónőből jóságos Keleti, a szomszéd némberből Nyugati boszorkány lesz, a Nagy varázslót pedig Ozzy bácsi, a postás, szabadidejében amatőr bűvész alakítja. A Holdvilág Színkörből kiemelt, bájos nyurga kamaszlány, Tóth Vivien Krisztina remekül viszi Dorka szerepét. Tóth Tamás zenéje tökéletesen megfelel a célnak, az énekesi erőfeszítés tiszteletreméltó, a vetített hátterek – a GrafiRka Stúdió növendékeinek munkái – kreatívan hidalják át a forráshiányt. Külön pont jár azért, hogy nem hagyták ki Puttó (aka Totó) kutyát, minden gyerek kedvencét, és a felnőttek számára kínálkozó poénokat és politikai áthallásokat.

március 25.

Orosz Ildikó

4 csillag

A szöveg szerkesztett változata megjelent: Magyar Narancs 2012/13.

 


 
Hipochondria a színpadon PDF Nyomtatás E-mail

Hipochondria a színpadon

A rendező

Moliére Képzelt betege kamaraszínház-módra

A Holdvilág Kamaraszínház a közelmúltban Moliére Képzelt beteg című vígjátékát állította színpadra modern felfogásban. Az eredmény egy minden szempontból rendhagyó előadás lett. A barokk korabeli hipochonder figuráját újragondolva Kókai János rendező egy friss, napjaink emberéhez szóló kortárs darabot alkotott.  

Létezik egy kis színház egy XVI. kerületi utcácskában, amelyet talán nem egyszerű felfedezni, de annál érdemesebb ellátogatni oda. A Holdvilág Kamaraszínház rendkívül sokszínű, a szó szoros, és átvitt értelmében egyaránt. Repertoárjának nagy része a gyermekeknek szól, de a felnőttek számára is készülnek produkciók. A közelmúltban mutatták be Moliére Képzelt beteg című vígjátékát, rendhagyóan...

„Reneszánsz móka – kortárs hangszerelésben” – hirdeti magát a darab plakátja. Izgatottan és kíváncsian vártam a műsor kezdetét. Sejtettem, hogy nem mindennapi színházi élményben lesz részem, ami az elkövetkezendő jelenetek során egyre inkább beigazolódott. Már a kezdet is rendhagyó volt: egy félmeztelen férfi jelent meg a színpadon, ám, hogy a meglepetés teljes legyen, a darab szereplői közülünk, a nézők soraiból lépnek színpadra, hogy  folytassák játékukat  a parányi dobogón.

A történet főszereplője maga a képzelt beteg (avagy a hipochonder). Már a nyitáskor nagyszerűen érzékelhető, mi is adja majd a későbbiekben a komikumot, s közvetetten a tragikumot is.
– A lecsupaszított „beteg” azért jelenik meg előttünk kis híján ádámkosztümben, hogy egyértelművé váljon, hogy egy ereje teljében lévő, jó kondíciójú, egészséges férfi áll előttünk. Képzeletbeli nyavalyái azonban mégis megkeserítik életét. - mesél Kókai János rendező, a műben fellelhető ellentétek kapcsán, melyeket a színpadon is igyekezett megjeleníteni.
A külső és belső ellentmondásának a főszereplő csupán megtestesítője. Az ellentétek ugyanis az egész darabot átszövik. Akár a klasszikus mű kortárs csomagolására, akár a mondanivalóra, vagy a szavak és tettek viszonyára gondolunk.  Ahogy erről a darab alatt  folyamatosan újra és újra megbizonyosodtam, az előadásnak fő szempontja volt valami rendhagyót, különlegeset létrehozni. (Nincs kétség, ez a törekvés maradéktalanul meg is valósult.) Nem szokványos megoldás volt például, amikor maga a rendező a hátam mögül, a nézőközönségből lépett be a darabba. Először némi instrukciót adott a fényekhez, függönyhöz, egyebekhez, majd maga is bekapcsolódott a játékba. Ez először volt csak megdöbbentő, mikor visszagondoltam a mű eredetijére, minden világossá vált. Kókai a képzelt beteg öccsét formázta meg, aki a komédiában az író szócsöveként szerepel. Nincs ez másképp itt, a színpadon sem, csak a rendező ezúttal saját maga szócsövét is megtestesítette.
 
A Moliére-korabeli mű mai világgal való ütköztetését a díszlet tökéletesen mutatja. A falakon láncok lógnak, középen egy hatalmas kör alakú vászon a videók - igen, videók (!) -Szimbólumok a színpadon vetítésére, és a jelmezek is a mai stílust követik, nem mellékesen zöld színben.
– Ezek mind szimbólumok, mind jelentőséggel bírnak. Némelyik az orvostudományra utal, amely az egész előadást végigkíséri. Ilyen a kórházi zöld szín, a köpenyek viselete, vagy a tablettaformájú vetítővászon. A láncok szintén utalnak, mégpedig főhősünk, a képzelt beteg, és felesége szado-mazo kapcsolatára. A nő dominanciáját kifejezvén néha egy póráz is kerül a hipochonder nyakára - magyarázza a rendező a díszlet és a jelmezek koncepcióját.
A szimbólumok sokasága azonban a legkevésbé sem teszi súlyossá a darabot, éppen ellenkezőleg! A vígjáték műfaji hagyományaihoz hűen jókat mulathatunk a megdöbbentő és komikus motívumok sokaságán. A darab erkölcsi mondanivalója: a szolidaritás, empátia, egymásra való odafigyelés, megértés áttételesen jut el a nézőhöz. Inkább a tréfás, szórakoztató oldala az a műnek, amely emlékezetes marad. Kókai Jánost megkérdeztem arról is, ki a legfőbb célközönség.
– Szívesen ajánlanám ezt a darabot a fiatalabbak számára, hiszen valóban erősebben érzékelhető benne a komikus jelleg. A modern környezet miatt is inkább őket szólítja meg a darab.
A műsor el is érte célját. A középiskolások nagy számban jelentek meg az előadáson, nem egyszer nyilvánítva tetszésüket a jelenetek során.
 
A rendhagyó megvalósításMint azt már említettem, izgalmas darabra számítottam, hát nem is kellett csalódnom. Aki rendhagyó produkciót alkot, pengeélen táncol. Valami igazán mást, különbözőt alkotni, megdöbbenteni nem veszélytelen vállalkozás, ha a néző szívébe kívánunk lopózni. Vagy nagy tetszést aratunk újításunkkal, vagy értetlenségbe ütközünk. Az első néhány meghökkentő jelenetnél még kétséges volt, hogy melyik irányba hajlok majd. Azonban az előadás előrehaladtával – talán a túlnyomó komikus jelleg vagy a kiváló színészi teljesítmény miatt, vagy mert kezdtem felvenni a darab ritmusát – egyre biztosabb voltam abban, hogy ez a produkció megérdemli a figyelmet. És valóban. A darab végén elégedetten nyugtáztam ezt a pár órát, amit a nézőtéren tölthettem, és örültem, hogy sikerült felfedeznem a Ságvári utca kis büszkeségét, a Holdvilág Kamaraszínházat. Méltán övezheti minden elismerés a teátrumot, hiszen annak ellenére, hogy egy külső kerületi, még kevéssé ismert kisebb színház, színvonalas, szórakoztató és akár belvárosi társaival vetekedő műsorral várja a közönséget.

Szili Eszter

 
Cselédek 2011 Stúdió vizsga PDF Nyomtatás E-mail

 

Csillagos ötöst kaptak


 

Írta: L. Horváth Katalin   
2011. július 28. csütörtök, 05:14
 
Jean Genet Cselédek című darabja bemutatójának előmunkálatai többszörösen is próbára tették a Holdvilág Kamaraszínház maroknyi csapatát, a háromfős legénység, pontosabban szólva ,,lányság“, Kovács Fruzsina (Solange), Kovács Anna Sára (Claire) és Koltai Judit rendező azonban kitűnően állta a sarat - a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt. A novemberinek tetsző időjárással, a hideggel, a metsző széllel, a csúszós-latyakos talajjal és a folyvást szemerkélő vagy éppen zuhogó esővel dacolva hősien végigküzdötték Genet amúgy sem könnyű darabjának próbáit, és - bár az utolsó pillanatig kérdéses volt, hogy az eső nem mossa-e el a premiert - sikeresen megtartották az előadást is.

alt

,,Hol kezdődik az Én, hol kezdődik az Ő és hol kezdődik a Mi?.. Álmok, vágyak, hitek, vívódások… Gyötrés és gyötrődés egy életen át…” - áll a darab rövidke ismertetőjében. ,,Olyan elidegenítésre törekedtem, amely deklamáló hangnemet engedélyez és bevezeti a színházba a színházat. … Azt akartam, hogy a színpadi alakok csak metaforái legyenek annak, amit ábrázolniok kell…” - írta önnön darabjáról Genet. Nos, ha a szerző látta volna a Cselédek július 24-én, a kapolcsi Cilinder Udvarban tartott előadását, elégedetten nyugtázta volna, hogy célja megvalósult Kovács Fruzsina, Kovács Anna Sára és Koltai Judit tolmácsolásában. A darab általuk színre vitt formája nem csupán ősbemutató volt, hanem egyúttal a Cilinder Művészeti Iskola stúdiósainak vizsgaelőadása is. A növendékek teljesítményét a nézők éppúgy kitűnőnek minősítették, mint tanáraik.
 
alt
 
Fotó: Pécsi Marcell

További képek a próbákról és az előadásról: http://www.4shared.com/folder/uDTVmsNH/Holdvilag_Cseledek.html

 
Holle anyó... PDF Nyomtatás E-mail

 
Új rendszerben a Holdvilág PDF Nyomtatás E-mail

 
<< Első < Előző 1 2 3 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 3